farväl tvåtusenelva. angenämt att träffas. mycket.


här kan man va nyårsafton 2011. utanför fönstret är det runt 20 grader varmt och folket chillar sönder och samman i minimala badbyxor. snart bär det av mot TCG för nyårsbuffé och konsert. efter det indansning av 2012. det som äger är att vi kan fira tolvslaget både om åtta timmar och kl. 7 imorgonbitti. WOOP WOOP ett nytt år!!

världen.

orkar inte. har försökt blogga ett asfett inlägg med massa bilder i över två timmar nu. laggmode på internet/mig/datorn. får bli imorgon eller nästa år. det har hänt saker och två vårdagar har passerat. tid har spenderats i ateljen, har varit på gospel-workshop, sett djurplågeri på en ny nivå, varit i daguanparken, solat, ätit lunch och middag, läst, pratat och skissat i timtal på french café och totalt missat att ett nytt år påbörjas om ett dygn och en kvart.

första saknadskänslorna smög sig på.

saker man saknar hemma. allt handlar om att kunna väga upp. trappa ned. livselixir som existerade i sverigelivet innan kina. sverigelivet återvänder, och jag till det. men som efterkinasvea. det är någon annan, än innan. försöker tänka på allt det jag vill ha, som jag inte har här, och ge det tangerbara komplement (går ju inte).

den kalla taxnosen och den frenetiskt viftande svansen på morgonen. att på måfå slå ett telefonnummer och lufta ovesäntligheter. att gå in på café, köpa en kaffe och läsa något vackert. promenader från grannhus fel tid på dygnet. södernätter. anonymiteten. mat som inte smakar socker eller deg. folket som inte är med mig här. mjölk. när en gitarr blir plinkad på. att dra på sig sportbh, snabba tight och springa tills ipoden laddar ur...

å andra sidan har jag fått så otroligt mycket annat här som lyfter mig till nya höjder. saknad och längtan och att skilja på de två.

varma källor. lugnt sinne. känslor som man har.

OBS: orkar inte blogga dubbelt, så koppypastar det jag bloggade från madeleines blogg. mvh latchinachey_93

Imorse vid halv elva hämtade Aria och Julia upp oss vid våra lägenheter med minibuss för att åka till varma källor en timmes bussresa bort! Det Hot Spring vi var vid är ett av Yunnanprovinsens bästa, känt för bl.a. sin rikedom av mineraler. Kurorten låg mitt i en skog av en något skandinavisk karaktär (tallar och barrträd). Det första som hände när vi kom dit var att vi fick lunch i den rosavitinredda restaurangen. I vanlig kinesisk standard dukades det upp diverse smårätter på den snurrbara skivan i mitten av bordet. Mycket gott. Efter det fick vi blå morgonrockar, tofflor och utforskandet av bassängerna påbörjades. Det fanns säkert tjugo olika pooler, med allt från ljummet vatten till snudd på kok. mint-, jordgubbs- och kokosmjölksmarinadbad till motionssim för den hurtige. Simon & Garfunkel och mer kinesisk rofylld musik ackompanjerade vårt besök. Några modiga själar satte sig ända ned i bassängen med fiskar som bet av döda hudceller från kroppen … Det ca 4 timmar långa besöket verkade helande och renande. Kändes som att en fysisk överhettning var motiverad för att motverka en psykisk sådan till följd av intryckskaskaden som dagligen sköljer över oss här i Kunming.


Jordgubbsdoftande bad

för gult för att jag skulle våga mig på. banan tror jag det var.

pix jättebaxade från Mika.

tilllägg: att hudfärgen inte exakt är anpassad efter beach 11 - upplaga 2 var inget prob då det anses vackert med blek hy här. WIN. fint att sen helt ren och hel ligga längst bak i en minibuss i fin väns knä med tallest man, kent, hot chip, cold war kids, halvsova och tänka på att livet i sverige fortsätter rätt bra utan mig. och att mitt liv fortsätter rätt bra utan sverige.


dagen


jag och mika blev avlämnade av taxi i någon form av bortsprängt getto. trisst ju.

men inga deppiga miner. fann någon marknad som ska tas en närmare titt på en annan dag.

kom fram. köpte typ. åt. tog en bild. tog en taxi. win.

på kvällskvisten stötte jag och mika på flora, signe och cornelia hos skräddaren. även en helskoj amerikan som hade ett café. så vi ringde ned felix och drog dit allihop. käkade french fries och drack cola. YES säger jag bara. dumplings är inte min bag. någonstans. 


en het grej är att krångla till sugrören så mycket som möjligt här i kunming. tror det är till för att förvirra.

godnattpussen.
edit: nu är det jabba the hut kväll i rummet. jag och mik lökar satan. värmer skumtomtar på värmeelementet och gråter av skratt (och för att man i regel gråter i kombination med lök).

tisdag. eftermiddag och studsig.

åååhhhiiii. nyligen hemtraskad från världens gnuuschiiimucchiigosskräddarpar i kvarteret!! kan inte med ord beskriva hur oerhört genuint fina de är. log hela vägen hem. ler fortfarande. de bjöd på bebismandariner och tog alla mina mått och skojade i allmänhet. så himlahimla lyckopillriga! om en vecka är det återbesök som gäller och provning av plaggen; taggen!

imorse var vi på tygmarknaden igen och jag köpte såklart massa tyg. taxiresan dit var ett smärre problem då vi först blev avsläppta på fel ort och i nästa bil vi fick tag i fick en dyr sightseeing i sicksackmönster för att långt senare hamna rätt. men vatusan. allt äger i kina. även knastaxigubbar och skållhett duschvatten.

maxat med inspiration och livslust

nyligen hemkommen från kvällsligt kreativt gänghäng i studion. mycket bra. lyset knasade, så det kirrades kandelabrar och ljus som vi sektlikt slog oss ned kring. testade lite sprayfärger och fick softa designidéer till projektet. är så oerhört himla glad över det fina gänget jag är här med. alla äger. skulle inte byta bort detta mot något. på riktigt. KÄRLEK


monday morning

igår hade jag och mika en välbehövlig softardag. vi gled i sakta mak omkring downtown och på bird&flower market. hittade ett café massa våningar upp i en skyskrapa tillsammans med signe, arvid och hedvig där vi drog smoothies. vi stannade tills sent och istället för att gå hem på kvällen tog vi taxin till wicker basket och avnjöt buffén, som är så himla bra där. känns lite ekologisk, lite som något de skulle ha på hermans i sthlm. skönt med tvåmannamiddag och lugn musik ibland. det känns ovant att kunna hoppa in i en taxi eller sätta sig på en restaurang hur som helst tre gånger om dagen utan att ens tänka på vad det kan tänkas kosta. tröttheten fortsatte och vi fortsatte hem där vi fick lite ordning på vårat rum, tvättade och tog det lugnt. morgonens frukost inmundigades på kammaren och nu bär det av på möte och sen skisstur. pUs.


bra jul.

gårdagen och dess tillhörande natt var legendarisk. tips: väljer man att befinna sig downtown eller på annan central plats kvällstid på julafton i kina kan man räkna med att få gå sisådär tre, fyra meter från taxin innan man är nedskummad och nedsnöad av sprayburksinnehavande glada människor. Tidigare på kvällen var vi på TCG:s julbord och julkonsert, vilken jag filmade. gott och fint och roligt. kort och koncist: värt.
 


fett med god jul ju!


julfrukost i kvarteret.

obegränsat med pannkakor, sirap och kaffe.

julklappsrim/syjunta

vi har hängt glitterslingor i taket, ljus i glas och presenter på bordet. i köket tillverkas det pepparkakshus och julmusiken är med oss. god jul folks!

lirare


mitt absolut gladaste. lyckan över att spela fotboll igen. med finaste ungarna! stabil mittfältare (spännis och så). pic: cornic såklart.

kidzen

idag har varit, enligt min mening, bästa dagen i china hittills!! jag cornelia och signzor utforskade gränder och busade enligt definition. sen var vi och besökte vad vi innan trodde skulle vara ett gymnasium, men egentligen var en grundskola/lågstadie. det var runt 50 elever och alla flickor hade röd väst och alla grabbs hade gul. alla var små änglar och satt helt tysta och tindrade, och när läraren frågade något svarade alla i ett gällt korus. vi sjöng svenska julsånger för dem, och sen engelska julsånger med dem. sen tittade vi tillsammans på kalle ankas jul och tomteverkstan. jag kan säga att det inte har varit så fint och juligt att se på sedan jag var tio. efter det fick vi följa med in i ett nytt klassrum och se dem skriva av komplicerade grejjer och tecken från en grön tavla. sen gick vi ut och utmanade några skolpojkar i fotboll. sjukligt roligt!! allt var så vackert och rörande. dagens självinsikt: jag kan faktiskt tycka att barn är helt ok trots allt. t.o.m. gulliga och älskvärda.












och teet smakar fortfarande inte som hemma.

idag pallar jag ej blogga. dumplingdeg i huvudet efter en heldag med tygmarknad och införskaffande av massa meter av tyg och spets. därefter hommus på salvadors. och mållöst strosande som slutade antalet timmar senare med att promenera på en gammal tågräls (ur bruk), som gick genom de mörkaste terränger, buskar och förbi ett litet gäng som lirade bbq och allmänt block party. där rälsen korsade en gata grabade vi en taxi och åkte hem till lägenheten där det sörplas nudlar, hinkas kaffe och munglas kakor i realtid. kameran vilade idag så hoppfullt crew får ersätta dagens intryck (hårsnodd av cornix)

onsdag. min första dumpling är inmundigad!


idag åkte vi till Green Lake Park. helt underbar park med massa kultur! folk spelade fiol, keyboard och trummor och pysslade med det ena och det andra i buskarna.
det var schtekväder och vi tog av oss lager efter lager och fyllde blad i skiss- och loggböcker. 

sötaste tjejen som ville fota med flora. hon bokstavligen skuttade av lycka när hon fick det!

cornelia tjillar i helfräna brills vi fyndade i lägenheten. (läs: bax)

en kvinna med sitt väldigt lilla barn, alldeles för högt upp i luften, utövade akrobatiska konster som ett djur. världen är trasig.

jag, alice och cornelia gav oss iväg och letade vegzor food. inte helt lätt. och när väl rätt mat kom var det en bunke med nudlar och brutalt styckade kycklingar. (ps. slumpade bort min måltid)

vi traskade in i en gammal gammal gränd där det tillvärkades skyltar.


LYSTRING LYSTRING: (kommer ev. dra tillbaka detta) tror jag har börjat tycka att en del barn är söta..  

hungrig arven.

alice fick en superbright idé mitt i bokmarknaden
 
hääär kan man dansa.

här tillhör det snarast ovanlighterna att inte ha en kamra efter sig (vi är ju aliens lix. häftiga dvs).

sen hittade vi en marknad nära down town där de sålde allt möjligt krimskrams i alla guds färger. vackert.

full fart


hard working alice


kidz på bussen.

sofie!

felix ba sitter.

på salvadors. lite loggboksgöra, kaffe och smoothie.

signe livsnjuter

flora skriver. felix målar naglarna i glitter.

michaela. casual snygg efter inhandling av penslar och pennor etc.

flora fyndar.


tisdag och vi talar kroppspråk.

efter gosmysfrukost och sovmorgon möttes alla upp och tog bussen till kulturcentret. vi fick träffa de högskoleelever från malmö som är här över ett år och studerar diverse saker och ting. desutom fick vi nycklarna till ateljen som vi har tillträde till tjugofyrasju så att säga. äger. nu gäller det bara att komma igån med ett projekt som kan uppta ens tid och tankeverksamhet. nästa mission var att ta oss till foreigner street där de har massa affärer och caféer av lite mer ickekinesisk karaktär. på salvadors café chillade jag på en kaffe och en tropisk smoothie för 38 yuan, vilket i jämförelse med de flesta andra ställen skulle klassas som ett elakartat rån. väntan har varit lite av dagens signum. men det är helt ok. rätt hälsosamt att andas lite då och då (så är luften förorenad till tusen :Pp:pPP). har investerat i diverse nödvändigheter för mitt skapande. typ pennor, skissblock, penslar och stämpelfärg (samt även ärt-snacks. tror dock inte det räknas som berikande av min kreativa anda).
kvällens taximan var gosigast. satt och sjöng med till radion och var allmänt söt. grejjen med taxi här i kunming är att det kostar som en halv paninikaffe. för en taxiresa långt långt får man dock betala som en hel svart kaffe. man blir blind och knäpp på en gång här och så fort något kostar över 20 yuan ( vilket är för oss ca 20 kr ) så blir man snål och överväger att banga. när vi blivit avlämnade i närheten av lägenheterna drog vi en promme genom en liten park. en het grej där var att stå i aerobicsformationer och dansa knasiga och stela danser med en sterio framför. lite längre in i parken var det en mindre utebio (eller eventuellt en stor skärm med en lång reklamfilm som lockade publik. ytterst oklart). nattlivet här i kunming överraskar och det känns som att det är nattetid staden får sin riktiga färg och livets blomma törs öppna. barn är ute sent och de små butikerna och fruktförsäljarna har öppet till iallafall tio på kvällen. gatorna är aldrig tomma.


morning mist

jag och mika styrde frukost i vår soliga del av rummet idag med. kaffe, någon form av nötter, banan, överdrivet sött bröd, kakor och apelsin. woop woop, en ny dag! om en stund ska vi iväg till kultucentret TCG Nordica (Tranströmer Café Gallery), ett sino-skandinaviskt kulturcenter grundat av en kinesisk och en svensk kvinna för många år sedan. Det är ett center för teater, dans, musik och bildkonst; det är väldigt sällsynt att de olka konstformerna integreras och samsas under samma tak i kina fick vi veta igår på en introduktion. idag ska vi få våra ateljenycklar för att kunna skapa dygnet runt (tagggg). 





måndagsbeat 19


det är vår. notera: VÅR ute. snabba glajjer, check.

tantbild. speciellt tagen och tillägnad tantlover sandra åhman <3

hjulbyte (när livet rullar trögt)

femme fatale. de flesta vita tussvarelserna bär på rabies. ej klappvänliga.

kultur non stop.

såatteeh.. standard att besöka starbucks redan dygn två.

time to hit the hay. frid

NOODLE LOVIN'

grabbs! det har vandrats i down town. investerats i kinestiska sim-kort (nu är jag enbart kontaktbar för chinese people och andra katter. svea.andersson1 är därför ett fett namn att lägga till på skypeskrället), diskuterat allt från kinesisk politik och utbildning till poeter, wiskey och livet i allmänhet med folks på english corner (som är som anordnade samtal som vi håller i och kines kommer till, dricker te och övar engelska med oss jättar från europa som har isbjörnar som husdjur). feta vaskpucken på utemiddag idag, för att istället vandra kunmingsgator i kvällsluften och köpa hem frickin' noodles och andra vesäntligheter till kammaren så att säga. det är här den unga natten spenderas atm. black keys tighen up utgör mitt, cornelias och signes livssoundtrack.
(dagens insikt: kinesiska barn har i regel väldigt lite haka, väldigt mycket kinder och är oerhört nussiga) nu åker skissboken fram för kollektivt inspirationsgos. puss.

Pix: jättebaxade av Cornelix

värmen inombords



morgonmöte i mitt och mikas rum. våran oerhört söta drickyoghurt till frukost avnjöts bakom röda draperier med solen och gatornas morgonsorl högst närvarande.

söndag 18



le flygplats en beijing.

berg ju!!


le china crew!


utsikt från lägenheten


le jättegalen traffik (obs petit barn utan hjälm, bakpå en motorcykel. full fart)

när luften luktar som den gör i nya länder

bröder systrar.
inatt/igår/idag/vafan? i lördags hursom påbörjades resan till kunming, kina där följande månad ska spenderas.  arlanda och stockholm lämnades under oss halv sju, och inte förrens 10 nästa morgon, beijingtid, mellanlandade vi i nämnd stad. dagens mindfuck: att väckas till liv från under en filt som luktar allmänt flygplansaktigt halv tre på natten, efter ca en kvarts sömn, för att äta frukost. dessutom med en sol skinandes in genom fönstren. när vaknade jag med solen senast?? nåväl. allt gick smooth, frid och fröjd. efter diverse säkerhetskontroller av pass, visum, väska, ett planbyte och några timmar så landade vi i kunming. blev upphämtade av två kinesiska tjejer från kulturcentret (som det kommer mer info om), som dessutom gav oss alla varsin blomma som välkomstgåva. mycket sött. efter att ha fått installera oss som hastigast i våra lägenheter bar det av på middag i kvarteret. extremt fint. tröttheten som infinner sig är tämligen motiverad med tanke på sömnbristen och tidsomställningen som rådit. langar bildar istället. deal with it.

ps. om jag är känd för att romantisera misär så tänker jag leva upp till det nu också: allt är så extremt vackert och spännande.  godnatt. (ps.#2 på att elfiltarna som är en rätt skön detalj för att inte förfrysa ej fungerar... eluttagen lever sitt eget liv osv. men äsch. livet kickar vidare ändå)

mission completed.


onsdag. finns det hästar i kunming?

dagens mission:
växla svenska riksdaler mot yuan.
investera i nya skosnören, torrschampo och fanatiska mängder snabbkaffe.


100%

taggen är total.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0